Mozzarella (kulki bocconcini)
Opis
Mozzarella bocconcini to drobne, kuliste kawałki świeżej mozzarelli o delikatnym, mlecznym smaku i kremowej, lekko sprężystej konsystencji; mają czystą, śnieżnobiałą barwę i wilgotną powierzchnię, często przechowywane w serwatce. Pod względem odżywczym są źródłem pełnowartościowego białka, wapnia i witamin z grupy B, dostarczają też tłuszczu mlecznego w umiarkowanej ilości, co wspiera zdrowie kości, regenerację mięśni i poczucie sytości, zwłaszcza w kontekście zrównoważonej diety. Kulki bocconcini świetnie komponują się w sałatkach (np. caprese), na pizzy, w daniach z makaronem, antipasti czy zapiekankach, a także jako lekki dodatek do kanapek i przekąsek; dobrze łączą się z pomidorami, ziołami i oliwą. Przechowywać je należy schłodzone, najlepiej w oryginalnej serwatce lub solance, zużyć w ciągu kilku dni po otwarciu i przed podaniem wyjąć na chwilę z lodówki, by odzyskały pełnię smaku.