Musztarda ostra (np. dijon)
Opis
Musztarda ostra (np. dijon) ma gładką, kremową konsystencję i barwę od jasnożółtej do kremowo-szarawej; w smaku jest wyraźnie pikantna, ostrzejsza niż słodkie warianty, z nutą kwaskowości i lekko gorzkawym finiszem, który podkreśla potrawy bez przytłaczania ich aromatu. Pod względem odżywczym musztarda jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa, dostarcza śladowych ilości białka, błonnika oraz minerałów takich jak selen i magnez, a nasiona gorczycy zawierają związki o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Dzięki temu umiarkowane spożycie może wspierać trawienie i dodawać smaku przy minimalnym wpływie na kalorie. Typowo używa się jej jako bazy do sosów, dressingu i marynat, do kanapek, do mięsa, ryb i warzyw oraz jako przyprawy do potraw z grilla. Po otwarciu przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku, chronić przed zanieczyszczeniem i używać w ciągu kilku miesięcy dla najlepszego aromatu.