Nasiona czarnuszki
Opis
Nasiona czarnuszki (Nigella sativa) są małe, czarne, trójkątne i matowe; ich smak łączy nuty pieprzu, orzechów i lekko gorzkawej cebulowo-ziołowej ostrości, z aromatem przypominającym kminek i oregano. Są bogatym źródłem błonnika, białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów takich jak żelazo, wapń i cynk, a zawarte w nich związki fenolowe i tymochinon mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co sprzyja wsparciu trawienia i odporności organizmu. W kuchni czarnuszka doskonale komponuje się z pieczywem (np. naan, chleby), sałatkami, jogurtami, serami, marynatami, duszonymi warzywami i potrawami z Bliskiego Wschodu i Indii; nadaje charakterystyczny, wyrazisty akcent. Przechowywać ją należy w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a dla dłuższej świeżości warto trzymać ją w lodówce.