Nasiona gorczycy żółtej
Opis
Nasiona gorczycy żółtej to drobne, kuliste nasiona o jasnożółtej barwie, delikatnie błyszczącej powierzchni i subtelnym, orzechowo-pikantnym aromacie; w całości smakują łagodnie, a po zmiażdżeniu uwalniają charakterystyczną, ostrzejszą ostrość. Są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, mangan i selen, a także związków siarkowych (glukozynolanów) o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, co sprzyja trawieniu i ogólnej odporności. W kuchni nasiona żółtej gorczycy stosuje się do przygotowania musztard, marynat, sosów, dressingów i pikli, a także do prażenia jako aromatyczny akcent w potrawach z warzyw, mięs i dań kuchni indyjskiej. Przechowywać je należy w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; całe nasiona utrzymują aromat przez rok lub dłużej, zmielone tracą intensywność znacznie szybciej i warto je trzymać w lodówce.