Ogórki korniszone
Opis
Ogórki korniszone to małe, jędrne ogórki o intensywnej zieleni i chropowatej skórce, charakteryzujące się chrupkością oraz wyraźnym, kwaśno-słonym smakiem z nutą koperku, czosnku i gorczycy. Są aromatyczne i odświeżające, dodając potrawom kontrastu tekstur i smaków. Pod względem odżywczym korniszony są niskokaloryczne, bogate w wodę i błonnik, dostarczają niewielkie ilości witamin (głównie witaminy K) oraz minerałów, a marynowanie może wprowadzać probiotyczne korzyści przy naturalnej fermentacji; należy jednak uważać na zawartość soli. Mogą wspierać nawodnienie i trawienie oraz stanowić lekką przekąskę o niskiej kaloryczności. W kuchni korniszony świetnie pasują do kanapek, sałatek, burgerów, tatarów, sosów i przetworów, a także jako dodatek do mięs i serów. Przechowuje się je najlepiej w zalewie w szczelnym słoju, w chłodnym i ciemnym miejscu przed otwarciem, a po otwarciu w lodówce, zawsze zanurzone w zalewie i spożyć w ciągu kilku tygodni.