Menu

Skórka otarta z limonki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Skórka otarta z limonki to drobno zairsowana, intensywnie zielona skórka o świeżym, żywym aromacie cytrusów z nutami kwiatowymi i lekko gorzką, aromatyczną oleistością. Wygląda jak cienkie paski lub drobny proszek, który dodaje potrawom zarówno zapachu, jak i delikatnej tekstury, podkreślając smak bez kwaskowatości soku. W niewielkich ilościach dostarcza witaminy C, błonnika i polifenoli oraz olejków eterycznych (m.in. limonenu) o działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym trawienie. Świetnie pasuje do deserów, wypieków, sosów, marynat, dressingów, dań z ryb i owoców morza, sals, ryżu oraz koktajli jako wykończenie smakowe. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku dni lub zamrozić na blaszce, a następnie przechowywać w zamkniętym woreczku do kilku miesięcy; można też suszyć i trzymać w ciemnym, suchym miejscu.

Wartości odżywcze (na 100g)

47 kcal Kalorie
1,5g Białko
16,0g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

🥬

Świeże owoce do podania

Sum

Polędwica wieprzowa

Rozmaryn świeży

Herbatniki typu digestive

Migdały

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 37

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Gołąbki w sosie pomidorowym

⏱️ 120 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →