Pieczarka brązowa (portobello)
Opis
Pieczarka brązowa (portobello) charakteryzuje się dużym, płaskim kapeluszem o ciemnobrązowej skórce i zwartym, mięsistym miąższem; smak jest głęboko grzybowy, lekko orzechowy, z intensywną konsystencją idealną jako substytut mięsa. Pod względem odżywczym to niskokaloryczny, niskotłuszczowy składnik dostarczający białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B (szczególnie niacyny i ryboflawiny), selenu, potasu i miedzi; zawiera też antyoksydanty (ergotioneinę) i beta‑glukany, które wspierają odporność, mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na zdrowie serca oraz kontrolę masy ciała. W kuchni portobello świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, faszerowania, duszenia i jako baza do wege‑burgerów, a także do sosów, zup i sałatek. Przechowywać w lodówce luźno w papierowej torbie lub pojemniku, unikać foliowych opakowań, nie myć przed schowaniem, zużyć w ciągu 3–5 dni; można też uprzednio ugotowane zamrozić lub zamarynować.