Pieprznik jadalny
Opis
Pieprznik jadalny, znany też jako kurka, ma intensywny, lekko owocowo-pieprzny aromat i mięsistą, falistą czapeczkę w odcieniach złocisto-pomarańczowych z charakterystycznymi żebrowaniami zamiast blaszek. Jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika, białka roślinnego, potasu, witamin z grupy B oraz prowitaminę D i karotenoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające; regularne umiarkowane spożycie może wspierać odporność, metabolizm i zdrowie kości. W kuchni pieprznik jadalny najlepiej podkreśla smak przy smażeniu na maśle lub oliwie, świetnie komponuje się z jajkami, śmietaną, makaronami, risotto, drobiem i dziczyzną oraz ziołami jak tymianek i pietruszka. Przechowywać go trzeba krótko: w lodówce w papierowej torebce lub luźno owinięty, nie myć do czasu przygotowania, ewentualnie suszyć lub szybko blanszować i mrozić dla dłuższego magazynowania.