Rodzynki sułtańskie
Opis
Rodzynki sułtańskie to małe, jasnozłote lub bursztynowe owoce winogronowe o soczystej, miękkiej konsystencji i intensywnie słodkim, miodowym smaku z delikatną kwaskowatą nutą. Ich atrakcyjny kolor i błyszcząca skórka sprawiają, że są popularnym dodatkiem wizualnym i smakowym w potrawach słodkich i wytrawnych. Pod względem odżywczym dostarczają skoncentrowanej energii w postaci naturalnych cukrów, a także błonnika, potasu, żelaza, wapnia i witamin z grupy B oraz polifenoli o działaniu przeciwutleniającym. Mogą wspierać trawienie, uzupełniać żelazo i elektrolity, lecz warto kontrolować porcje ze względu na kaloryczność. W kuchni pasują do wypieków, musli, owsianki, sałatek, dań z ryżu i mięsa, nadzień i deserów oraz jako dodatek do serów i orzechów. Przechowuj je w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce dla dłuższej świeżości; można też mrozić, unikając wilgoci, by zapobiec zlepianiu i pleśnieniu.