Menu

Rostbef wołowy

Opis

Rostbef wołowy to kawałek o intensywnym, pełnym smaku i niezbyt włóknistej, zwartą strukturze; mięso ma głęboki czerwony kolor z delikatnym marmurkowaniem tłuszczu, które dodaje soczystości i aromatu po obróbce cieplnej. Wartości odżywcze obejmują wysokiej jakości pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B (szczególnie B12 i niacynę), żelazo hemowe, cynk i selen, a także składniki wspierające masę mięśniową i metabolizm; spożywany umiarkowanie wspomaga regenerację, odporność i zapobieganie niedoborom żelaza. W kuchni rostbef sprawdza się do pieczenia jako klasyczny roast beef, krojenia na steki do grillowania lub smażenia, a także cienkich plastrów do carpaccio czy kanapek; dobrze komponuje się z ziołami, czosnkiem i czerwonym winem. Przechowywać w temperaturze 0–4°C najchętniej w oryginalnym opakowaniu lub owinięty, zużyć w ciągu 2–3 dni, a w przypadku zamrożenia przy −18°C można przechowywać kilka miesięcy; rozmrażać powoli w lodówce i unikać wielokrotnego zamrażania.

Wartości odżywcze (na 100g)

135 kcal Kalorie
22,5g Białko
0,0g Węglowodany
4,6g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie