Rum (do wypieków)
Opis
Rum do wypieków to aromatyczny płyn o bursztynowej do ciemnej barwie i intensywnym, słodkawo-karmelowo-waniliowym aromacie z nutami dębu i przypraw. W smaku jest ciepły, lekko pikantny i słodkawy; dostępny bywa zarówno jako alkoholowy rum destylowany, jak i esencja bezalkoholowa przeznaczona wyłącznie do aromatyzowania ciast. Pod względem odżywczym rum dostarcza głównie kalorii z alkoholu i cukrów, nie jest istotnym źródłem witamin ani minerałów, dlatego warto używać go oszczędnie; w niewielkich ilościach wzmacnia smak wypieków bez znaczącego wpływu na wartość odżywczą potrawy. Doskonale nadaje się do nasączania biszkoptów, aromatyzowania kremów, budyni i adwentowych wypieków, a także do ciast drożdżowych, nadzień i sosów deserowych. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu szczelnie zamknięty, z dala od źródeł ciepła i dzieci; esencje bezalkoholowe zachowują smak bardzo długo.