Menu

Ryż sushi (japonica)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ryż sushi (japonica) to krótkoziarnista, perłowo-biała odmiana o miękkiej, kleistej strukturze po ugotowaniu oraz delikatnym, lekko słodkawym posmaku, który świetnie wiąże dodatki. Ziarna są zaokrąglone, błyszczące i zwarte, co sprawia, że idealnie trzymają formę przy formowaniu rolek, kul czy klusek. Pod względem odżywczym ryż sushi dostarcza głównie łatwo przyswajalnych węglowodanów i umiarkowanej ilości białka, jest niskotłuszczowy i naturalnie bezglutenowy; zawiera również śladowe ilości witamin z grupy B oraz minerałów jak mangan. Działa energetyzująco i jest lekkostrawny, co czyni go dobrym składnikiem zbilansowanych posiłków. Typowe zastosowania to sushi, onigiri, chirashi, miski ryżowe i dodatki do dań kuchni japońskiej. Przechowuj suchy ryż w szczelnym pojemniku, chłodnym i suchym miejscu z dala od wilgoci; ugotowany trzymaj w lodówce max 24 godziny lub zamrażaj dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

356 kcal Kalorie
6,7g Białko
79,0g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g