Rzepa
Opis
Rzepa to korzeniowe warzywo o kulistym kształcie, najczęściej białym miąższu i gładkiej skórce, czasem z purpurowym nalotem u odmian wierzchnich. Smak jest łagodnie pikantny ze słodkawymi nutami, chrupiący surowy i kremowy po obróbce cieplnej, co czyni ją uniwersalnym dodatkiem do potraw. Pod względem odżywczym rzepa jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, potas i kwas foliowy oraz związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. W kuchni używa się jej surowej do sałatek, marynowanej, pieczonej, duszonej, jako baza zup i puree, dobrze łączy się z mięsem, rybami, innymi warzywami korzeniowymi i ostrzejszymi przyprawami. Do przechowywania nadaje się chłodne, wilgotne miejsce; usuń liście przed schowaniem, trzymaj korzenie w lodówce w perforowanym worku lub w spiżarni (piwnicy) do kilku tygodni, unikając długotrwałego zamrażania surowej rzepy.