Sałata masłowa
Opis
Sałata masłowa to delikatna, kulista główka o miękkich, cienkich liściach w odcieniach jasnozielonych, często z lekko połyskującą, „maślaną” teksturą i łagodnym, subtelnie słodkawym smaku. Jest wyjątkowo aksamitna w ustach, bez goryczki typowej dla wielu innych sałat. Jest niskokaloryczna, o wysokiej zawartości wody i błonnika, dostarcza witamin A, C, K oraz kwasu foliowego i minerałów, przede wszystkim potasu; zawiera też antyoksydanty wspierające odporność, zdrowie oczu i układ krążenia. W kuchni świetnie sprawdza się w sałatkach, kanapkach, wrapach i jako delikatna baza do finezyjnych dressingów, dobrze komponuje się z cytrusami, oliwą i świeżymi ziołami. Przechowywać w lodówce, najlepiej nieumyte, owiniętą papierowym ręcznikiem w pojemniku lub worku, w temperaturze około 1–4°C, zużyć w ciągu kilku dni.