Menu

Śliwka

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Śliwka to miękki, soczysty owoc o gładkiej skórce w odcieniach fioletu, czerwieni lub żółci; miąższ bywa słodko-kwaśny, aromatyczny i często lekko rozpływający się przy dojrzeniu, z centralną, twardą pestką. Jej smak w zależności od odmiany może być subtelnie kwaskowaty lub intensywnie słodki, co czyni ją uniwersalną w kuchni. Śliwki dostarczają witamin (zwłaszcza A i C), składników mineralnych takich jak potas, błonnika oraz przeciwutleniaczy fenolowych. Regularne spożywanie wspiera trawienie dzięki naturalnym cukrom i sorbitolowi, pomaga regulować poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową, przy umiarkowanej kaloryczności sprzyjając kontroli masy ciała. W kuchni śliwki świetnie nadają się do jedzenia na surowo, pieczenia, kompotów, dżemów, sosów do mięs i deserów oraz do suszenia jako śliwki suszone. Należy je dojrzewać w temperaturze pokojowej, a po osiągnięciu dojrzałości przechowywać w lodówce w perforowanym opakowaniu; można je też zamrozić lub wysuszyć dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

46 kcal Kalorie
0,7g Białko
11,4g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie