Menu

Smardz jadalny

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Smardz jadalny (Morchella) to wiosenny grzyb o charakterystycznym, kokonowym kapeluszu z komórkową strukturą w kolorach od jasnobeżowego do ciemnobrązowego i pustym trzonie; jego smak jest intensywnie orzechowo-ziemisty z delikatną nutą dymną, która potęguje się po podsmażeniu. Pod względem wartości odżywczych smardze są niskokaloryczne, dostarczają białka roślinnego, błonnika, potasu, żelaza i witamin z grupy B, a po ekspozycji na słońce mogą zawierać niewielkie ilości witaminy D; zawierają też przeciwutleniacze wspierające odporność. W kuchni smardze znakomicie pasują do risotto, sosów śmietanowych, farszów, zup i dań z makaronem oraz do prostego podsmażenia na maśle z ziołami. Należy je zawsze dokładnie oczyścić i ugotować, ponieważ surowe mogą wywoływać dolegliwości. Świeże przechowuj w chłodnym miejscu w papierowej torbie do kilku dni, a na dłużej susz lub blanszuj i zamrażaj po uprzednim podsmażeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

31 kcal Kalorie
3,1g Białko
5,1g Węglowodany
0,6g Tłuszcze

Informacje

Kategorie