Sok z buraka
Opis
Sok z buraka ma intensywny, ziemisty smak z naturalną słodyczą i mineralną nutą oraz głęboki rubinowo-fioletowy kolor, który ożywia dania i napoje. Jest bogaty w azotany naturalne, foliany, potas, witaminę C i przeciwutleniacze betalainy, a przy umiarkowanym spożyciu może wspierać krążenie, obniżać ciśnienie krwi oraz poprawiać wydolność fizyczną; warto pamiętać, że jest skoncentrowanym źródłem cukrów i może powodować czasowe zabarwienie moczu i stolca (beeturia). W kuchni sprawdza się jako baza do koktajli i smoothie, składnik barszczu, dressingu, sosów i marynat, a także dodatek do deserów, drinków czy pieczonych warzyw, dobrze komponując się z jabłkiem, imbirem, kozim serem i świeżymi ziołami. Przechowuje się go w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku i najlepiej spożyć w ciągu 48–72 godzin; można też porcjować i zamrażać dla dłuższego przechowywania.