Solone precelki
Opis
Solone precelki to chrupiące, złociste pieczywo o charakterystycznym supełkowatym lub pałeczkowatym kształcie, z wyraźną solankową nutą na powierzchni i delikatnie słodowo-mącznym wnętrzem. Tekstura bywa bardziej zbita niż chipsy, a sól dodaje kontrastu smakowego. Pod względem odżywczym precelki dostarczają głównie węglowodanów prostych i energii, zawierają niewielkie ilości białka oraz tłuszczu, a często wzbogacone są o witaminy z grupy B i żelazo z mąki wzbogaconej. Ze względu na wysoką zawartość soli powinny być spożywane umiarkowanie; w małych porcjach mogą być wygodną przekąską źródłem szybkiej energii. W kuchni pasują jako przekąska do dipów, past serowych, hummusu, zup i sałatek, a także jako dodatek do piwa. Przechowuje się je najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; można je na chwilę odświeżyć w piekarniku, aby odzyskały chrupkość.