Speck
Opis
Speck to tradycyjna włosko-austriacka wędlina z regionu Alto Adige, charakteryzująca się różowym, lekko marmurkowatym mięsem i cienkimi warstwami tłuszczu oraz delikatnym dymnym aromatem z nutami jałowca i ziół. W smaku jest umiarkowanie słony, lekko pikantny i aromatyczny, podawany zwykle w cienkich plastrach, które ładnie się układają na deskach do antipasti, kanapkach, w sałatkach, z makaronem, z polentą czy owinięte wokół fig i melonów. Pod względem odżywczym speck dostarcza wartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza i selenu, ale jest też źródłem tłuszczów nasyconych i soli, dlatego warto spożywać go umiarkowanie. Przechowywać należy w lodówce, owinięty w papier pergaminowy lub folię spożywczą, najlepiej próżniowo zapakowany; po pokrojeniu używać w ciągu kilku dni, a dłuższe przechowywanie zapewni zamrożenie.