Świeże liście szałwii
Opis
Świeże liście szałwii mają charakterystyczny, intensywny aromat z nutami sosny, eukaliptusa i cytrusów oraz lekko gorzkawym, pieprznym posmakiem; są eliptyczne, szarozielone i delikatnie owłosione, co dodaje im dekoracyjnego uroku. Zawierają witaminy A i K, śladowe ilości witaminy C oraz minerały takie jak wapń i żelazo, a także olejki eteryczne i przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i antyseptycznym; tradycyjnie stosuje się je wspomagająco przy trawieniu i jako środek łagodzący objawy przeziębienia. W kuchni szałwia znakomicie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, tłustym masłem (np. brown butter), dynią, fasolą i potrawami na bazie sera, nadając głęboki, aromatyczny akcent; można ją smażyć na chrupko, dodawać do nadzień lub naparów. Przechowuj liście owinięte w lekko wilgotny ręcznik papierowy w perforowanej torebce w lodówce i użyj w ciągu 1–2 tygodni, a dla dłuższego terminu zamroź posiekane w oliwie lub wysusz.