Uszy z grzybami
Opis
Uszy z grzybami to niewielkie pierożki o charakterystycznym, „uszowatym” kształcie: cienkie ciasto skrywa aromatyczne, siekane grzyby leśne lub pieczarki, dzięki czemu smak jest wyraźnie leśny, ziemisty i umami, z delikatną, miękką strukturą ciasta kontrastującą z włóknistym farszem. W wyglądzie po ugotowaniu są płaskie, jasne i lekko półprzezroczyste, często podawane w zupach lub na talerzu z sosem jako dekoracyjny element. Pod względem odżywczym łączą węglowodany z ciasta z umiarkowaną ilością białka i błonnika z farszu grzybowego; grzyby dostarczają witamin z grupy B, minerałów (selen, potas) i antyoksydantów przy niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu, wspomagając układ odpornościowy i metabolizm. Uszy z grzybami tradycyjnie pasują do barszczu czerwonego, lekkich bulionów, masła ziołowego, sosów śmietanowych i jako dodatek do świątecznych dań. Przechowuje się je w lodówce do 1–2 dni lub mrozi surowe lub uprzednio rozmrożone na tackach w szczelnym opakowaniu; przed podaniem najlepiej podgrzać delikatnym gotowaniem lub smażeniem, nie zamrażając ponownie.