Wiórki kokosowe niesłodzone
Opis
Wiórki kokosowe niesłodzone mają delikatny, naturalnie słodkawy i lekko orzechowy smak oraz biały, włóknisty wygląd o suchej, lekko chrupiącej strukturze, która łatwo przyjmuje wilgoć i aromaty. Są źródłem tłuszczów (w tym średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych), błonnika i umiarkowanej ilości białka, a także minerałów takich jak mangan, miedź, magnez i żelazo oraz niewielkich ilości witamin z grupy B i antyoksydantów, co wspiera trawienie, metabolizm i dostarcza skoncentrowanej energii. W kuchni wiórki pasują do wypieków, granoli, musli, smoothie, deserów, puddingów i jako chrupiąca posypka do sałatek czy dań azjatyckich; można je też użyć do panierki lub przygotowania mleka kokosowego. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła; w lodówce lub zamrażarce zachowają świeżość znacznie dłużej.