Woda różana spożywcza
Opis
Woda różana spożywcza to klarowny, lekko opalizujący płyn o delikatnym, kwiatowym aromacie i subtelnie słodkawym smaku, który dodaje potrawom finezji bez przytłaczania innych składników. Pod względem odżywczym jest praktycznie wodą z minimalną ilością kalorii; może zawierać śladowe ilości związków fenolowych i aromatycznych olejków eterycznych z płatków róży, którym tradycyjnie przypisuje się właściwości łagodzące, przeciwutleniające i wspierające trawienie, choć korzyści te mają charakter ogólny i zależą od jakości surowca. W kuchni woda różana pasuje do deserów, kremów, lodów, syropów, napojów (lemoniady, koktajli), dań kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Południowej oraz jako dodatek do jogurtów, sałatek owocowych i wypieków. Przechowywać ją należy w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej szklanej, w chłodnym i ciemnym miejscu; po otwarciu warto trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku–kilkunastu miesięcy, chroniąc przed silnymi zapachami.