Smardz stożkowaty
Opis
Smardz stożkowaty to dekoracyjny grzyb o stożkowatym, plasterkowanym kapeluszu z charakterystycznymi oczkami i pustą, lekko włóknistą trzonką; jego barwa waha się od jasnożółtej po brązową. Smak jest intensywnie orzechowy, ziemisty i lekko „mięsisty”, po ugotowaniu zyskuje głębię i aromat, który dobrze komponuje się z tłustymi dodatkami. Wartości odżywcze smardza obejmują niską kaloryczność, umiarkowaną zawartość białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i żelazo, a także związki przeciwutleniające i polisacharydy wspierające układ odpornościowy. W kuchni smardz świetnie sprawdza się podsmażony na maśle, w kremowych sosach, risotto, z makaronem, jajkami czy jako dodatek do mięs i dziczyzny; dobrze łączy się z czosnkiem, śmietaną, białym winem i ziołami. Świeże smardze najlepiej przechowywać nieopakowane w papierowej torbie w lodówce i zużyć w ciągu 2–4 dni; nie moczyć ich przed obróbką, a delikatnie czyścić pędzelkiem. Dobrą metodą długoterminową jest suszenie lub blanszowanie i szybkie zamrożenie po podsmażeniu; zawsze gotować przed spożyciem.