Ziarna sezamu
Opis
Ziarna sezamu są drobne, owalne i lśniące, występują najczęściej w odcieniach bieli, beżu, brązu lub czerni; mają delikatny, orzechowy i lekko słodkawy smak, który uwalnia się mocniej po uprażeniu. Stanowią skoncentrowane źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka roślinnego, błonnika oraz minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i cynk; zawierają także lignany (sesamin, sesamolin) i sterole roślinne wspomagające ochronę oksydacyjną, korzystny profil lipidowy oraz zdrowie kości i układu sercowo-naczyniowego. W kuchni sezam świetnie pasuje do pieczywa, past (tahini), sosów, sałatek, dań azjatyckich, panierki do mięs i ryb oraz jako dekoracyjny dodatek do wypieków i sushi. Przechowywać należy go w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; dla dłuższego czasu przydatności warto trzymać w lodówce lub zamrażarce, a prażyć tuż przed użyciem, by wydobyć pełnię aromatu.