Chleb biały
Opis
Chleb biały ma miękki, puszysty miąższ i cienką, złocistą skórkę; smak jest delikatny, lekko słodkawy i neutralny, co czyni go uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyprodukowany z mąki pszennej rafinowanej dostarcza przede wszystkim węglowodanów jako źródła szybkiej energii, ma umiarkowaną ilość białka i niską zawartość tłuszczu; często bywa wzbogacany witaminami z grupy B i żelazem. W porównaniu z pieczywem pełnoziarnistym zawiera mniej błonnika, dlatego warto łączyć go z warzywami i białkami dla równowagi diety; dla osób z wrażliwym układem pokarmowym jest łatwo strawny. Sprawdzi się jako podstawa kanapek, tostów, panierki, grzanek czy do przygotowania francuskiego tostu. Przechowywać krótko w lnianej lub papierowej torbie w suchym miejscu, używać plastikowego opakowania, aby zachować miękkość przez kilka dni, a na dłużej mrozić pokrojone kromki; unikać lodówki, która przyspiesza czerstwienie.