Menu

Cukier puder do ciasta

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cukier puder do ciasta to drobno zmielony biały cukier o jedwabistej konsystencji, intensywnie słodkim smaku i matowym wykończeniu, które szybko rozpuszcza się na języku. Pod względem odżywczym jest praktycznie czystym węglowodanem prostym (około 387 kcal na 100 g), dostarczającym szybkiej energii, lecz nie zawierającym witamin ani minerałów, dlatego jako dietetyk zalecam umiarkowane stosowanie ze względu na wysoki indeks glikemiczny i wartość kaloryczną. W kuchni sprawdza się doskonale do posypywania ciast, ciasteczek i naleśników, do przygotowywania lukrów, kremów, bez i delikatnych polew oraz do dosładzania bitej śmietany i kremów. Przechowuje się go szczelnie w suchym, chłodnym miejscu, w oryginalnym lub hermetycznym pojemniku, z dala od wilgoci i zapachów; dodatek niewielkiej ilości ryżu lub użycie cukru zawierającego substancję przeciwzbrylającą zapobiegnie zlepianiu.

Wartości odżywcze (na 100g)

400 kcal Kalorie
0,0g Białko
100,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Popękane Ciasteczka Pistacjowe z Białą Czekoladą i Kardamonem

⏱️ 110 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Bułki hamburgerowe

Skórka pomarańczy

Ziarna słonecznika

Białe wino wytrawne (opcjonalne)

Śmietanka kremówka 36%

🥬

Lecytyna sojowa w proszku

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Polska Zupa Rybna

⏱️ 60 min

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →