Konfitura z czerwonych porzeczek
Opis
Konfitura z czerwonych porzeczek ma intensywny, lekko kwaskowaty smak z przyjemną nutą cierpkości i słodyczy, a jej wygląd to połyskujący, rubinowy dżem z widocznymi pesteczkami i kawałkami owoców. Zawiera witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze, przede wszystkim antocyjany, które wspierają odporność i mają właściwości przeciwzapalne; należy jednak pamiętać o obecności dodanego cukru, więc warto spożywać ją z umiarem jako element zrównoważonej diety. W kuchni konfitura z czerwonych porzeczek doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i twarogami, jest świetna do mięs i dziczyzny jako składnik glazur, a także jako dodatek do jogurtu, naleśników, pieczywa i deserów. Przechowuj słoik w chłodnym, suchym miejscu przed otwarciem; po otwarciu trzymaj w lodówce, używaj czystą łyżką i zużyj w ciągu 4–6 tygodni, ewentualnie zamrażaj porcjami dla dłuższego przechowywania.