Makaron tagliatelle (suszony)
Opis
Makaron tagliatelle suszony to szerokie, płaskie wstążki o jednolitej, złocistej barwie i delikatnie neutralnym, lekko zbożowym smaku; po ugotowaniu zachowuje sprężystość i dobrze wiąże sosy dzięki porowatej strukturze. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, dostarcza też białka roślinnego, niewielkiej ilości tłuszczu oraz witamin z grupy B i minerałów, zwłaszcza jeśli wykonany jest z semoliny lub mąki wzbogacanej. W umiarkowanych porcjach stanowi dobre paliwo energetyczne i element zrównoważonej diety, szczególnie w połączeniu z warzywami i źródłem białka. Tagliatelle doskonale pasuje do sosów mięsnych (ragù, bolognese), śmietanowych, grzybowych, z pesto oraz do dań z owocami morza i zapiekanek. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, z dala od światła; suszony makaron ma długi termin przydatności (zwykle 12–24 miesiące). Ugotowane porcje przechowywać w lodówce 2–3 dni lub zamrozić do 2 miesięcy.