Pomarańcza (sok i skórka)
Opis
Pomarańcza (sok i skórka) ma słodko-kwaśny, orzeźwiający smak i intensywny pomarańczowy kolor soku, a skórka jest aromatyczna, z gorzkawą białą warstwą (albedo) i silnie pachnącą skórką (skórką). Sok dostarcza głównie witaminy C, folianów, potasu i przeciwutleniaczy, a skórka zawiera skoncentrowane olejki eteryczne, flawonoidy i błonnik; razem wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie, wspierają zdrowie serca i trawienie, przy niskiej kaloryczności. W kuchni sok idealnie pasuje do napojów, dressingów, marynat, deserów i wypieków, natomiast skórka (zest) wzbogaca smak ciast, sosów, konfitur, dań z ryb i drobiu oraz nadaje się do kandyzowania i aromatyzowania likierów. Całe owoce przechowuj w chłodnym, suchym miejscu do tygodnia lub w lodówce do 2–3 tygodni; świeży sok trzymaj w lodówce i spożyj w 2–3 dni, a skórkę możesz zamrozić lub szczelnie schować, by zachowała aromat.