Kapustę szatkujemy bardzo drobno.
Opis
Okonomiyaki to japoński 'placek jak lubisz' - podstawa z ciasta kapuścianego z dodatkami według uznania. Pochodzi z Osaki i jest smażony na gorącej płycie teppan. Wierzch zdobi gęsta siatka sosu okonomiyaki, majonezu japońskiego i tańczące płatki bonito. Każdy kęs to połączenie chrupkości, miękkości i intensywnych smaków umami. Idealny na niedzielny obiad.
Składniki (10)
- Kapusta głowiasta 400 g
- Mąka pszenna 150 g
- Boczek wędzony 200 g
- Majonez 60 g
- Sos Worcester 60 ml
- Jajko 0.1 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Szczypiorek 0.0 pęczków
- ✨ Opcjonalne
- Krewetki tygrysie 150 g
- Algi nori 2 g
- Imbir 15 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Mieszamy mąkę z 150ml wody, jajkami i szczyptą soli na gładkie ciasto.
Dodajemy kapustę, imbir i krewetki do ciasta, mieszamy.
Na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku.
Nakładamy ciasto na boczek, formując okrągły placek, smażymy 5 minut.
Obracamy placek, smażymy kolejne 5 minut.
Polewamy sosem Worcester, rysujemy siatkę majonezem.
Posypujemy szczypiorkiem i pokruszonym nori, podajemy gorące.
Ciekawostka
Okonomiyaki często nazywane jest 'japońskim pizzą' z powodu możliwości dowolnego doboru składników.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj okonomiyaki na dużych talerzach, dekorując dodatkowo majonezem i sosem okonomiyaki. Najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem świeżych ziół, takich jak szczypiorek. Użyj chopsticków lub widelców do jedzenia, by podkreślić japoński styl.
Resztki okonomiyaki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz je również zamrozić na maksymalnie miesiąc. Najlepiej podgrzać na suchej patelni, aby odzyskać chrupkość.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz