Szczypiorek
Opis
Szczypiorek to delikatne, cienkie, pustostrunne liście o intensywnie zielonym kolorze i drobnych, fioletowych kwiatach, o świeżym, łagodnym smaku cebulowym z nutą czosnku. Jego subtelność sprawia, że doskonale podkreśla potrawy bez przytłaczania aromatu i zwykle dodaje się go na surowo jako wykończenie. Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy A, C oraz K, a także w kwas foliowy i minerały takie jak potas i wapń; zawiera związki siarkowe i przeciwutleniacze, które wspierają odporność, zdrowie serca i kości. W kuchni świetnie pasuje do zup, sałatek, jajecznicy, twarożków, ryb i ziemniaków, najlepiej dodawany tuż przed podaniem, by zachować aromat. Przechowuje się go w lodówce w wilgotnym ręczniku w szczelnym pojemniku lub stojąco w szklance z wodą, a na dłużej można zamrozić drobno posiekany.