Wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia.
Opis
Domowa szarlotka z kruchym ciastem i kruszonką.
Składniki (7)
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Masło 250 g
- Cukier biały 200 g
- Proszek do pieczenia 10 g
- Jajko kurze 0.0 szt.
- Jabłko 0.0 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Cynamon 5 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
2/3 ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
Jabłka obierz, pokrój w plasterki, posyp cukrem i cynamonem.
Ułóż na cieście.
Pozostałe ciasto pokrusz na wierzch.
Piecz 50 minut w 180°C.
Ciekawostka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, a jej historia sięga nawet XVII wieku.
Najlepsze na
Wskazówki
Szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych lub bita śmietaną. Możesz udekorować ją świeżymi plastrami jabłka lub cynamonem na wierzchu. Serwuj na eleganckich talerzach, aby podkreślić wyjątkowość tego wypieku.
Resztki szarlotki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-5 dni. Możesz również zamrozić ją na dłużej, na maksymalnie 3 miesiące. Aby podgrzać, wstaw do piekarnika na kilka minut w temperaturze 180°C.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (4)
Czy to danie jest odpowiednie na pierwszy raz gotującego?
Fantastyczne danie! Zrobiłam już 3 razy i za każdym razem wychodzi idealnie. Rodzina je uwielbia! ⭐⭐⭐⭐⭐
Mój chłopak powiedział, że to najlepsze co jadł! Dziękuję za przepis! 💕
Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na weekendowy obiad.
Dodaj komentarz