Menu

Tortilla española

Śniadania Kuchnia europejska Dania wegetariańskie 45 min Średni 222 wyświetleń ~10,36 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Tortilla española, zwana też tortillą de patatas, to klasyczny hiszpański omlet z ziemniakami. To danie jest tak popularne w Hiszpanii, że znajdziesz je w każdym barze i restauracji. Grube, okrągłe i soczyste - tortilla jest idealna na zimno jako tapa, na ciepło jako główne danie, lub pokrojona w trójkąty jako przekąska. Dyskusja, czy powinna zawierać cebulę, dzieli Hiszpanów od pokoleń.

Składniki (5)

Porcje:
4
  • Oliwa z oliwek 150 ml
  • Ziemniaki 0.0 szt.
  • Jajko kurze 0.1 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 0.2 szczypt
  • ✨ Opcjonalne
  • Cebula 0.0 szt.
💰 Szacowany koszt dania: ~10,36 PLN (2,59 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry. Pokrój cebulę w cienkie paski.

Składniki: Ziemniaki, Cebula
2

Rozgrzej obficie oliwę w głębokiej patelni. Smaż ziemniaki i cebulę na małym ogniu 20-25 minut.

Składniki: Oliwa z oliwek
To bardziej konfitowanie niż smażenie - warzywa mają być miękkie, nie złote
3

Roztrzep jajka z solą w dużej misce.

Składniki: Jajko kurze, Sól
4

Odcedź ziemniaki z cebulą (zachowaj oliwę!) i wymieszaj z jajkami. Odstaw 10 minut.

To pozwala smakom się połączyć
5

Na patelni z odrobiną oliwy wylej masę. Smaż na małym ogniu 5-7 minut.

6

Odwróć tortillę na talerz i wsuń z powrotem na patelnię. Smaż drugą stronę 3-4 minuty.

Środek powinien być lekko wilgotny

Ciekawostka

💡

Tortilla española jest uważana za narodowe danie Hiszpanii i często serwowana jest jako tapa w barach.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Najlepiej podawać tortillę na drewnianej desce, pokrojoną w trójkąty. Można ją udekorować świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki. Serwuj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z sosem aioli jako dodatek.

🥡 Przechowywanie

Resztki tortilli przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz podgrzać ją na patelni na małym ogniu, aby zachować jej delikatną konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Śniadania to najważniejszy posiłek dnia - energia na dobry start i smaczny poranek. Jajecznica, jajka sadzone, w koszulkach i omlety - klasyki białkowe. Owsianka z owocami, orzechami i miodem - zdrowe i sycące śniadanie fit. Pancakes amerykańskie i naleśniki francuskie - słodki początek dnia. Gra...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia europejska to mozaika tradycji kulinarnych Starego Kontynentu - od Hiszpanii po Skandynawię. Paella walencjańska i tapas z Hiszpanii - słońce na talerzu. Boeuf bourguignon i ratatouille z Francji - elegancja i finezja. Schnitzel wiedeński i strudel z Austrii - mitteleuropejskie klasyki. M...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama