Menu

Baza warzywna z resztek

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Baza warzywna z resztek to klarowny lub nieco mętny płyn o barwie od jasnozłotej po bursztynową, pachnący subtelną słodyczą marchewki, cebuli i selera oraz ziołową nutą. Smak jest delikatnie umami i warzywny, zależny od użytych odpadków, z lekką goryczką skórki pomidorów lub pora, co daje bogatą, zbalansowaną podstawę smakową. Jako koncentrat składników roślinnych dostarcza niewielu kalorii, za to błonnika rozpuszczalnego w postaci ekstraktów, witamin (zwłaszcza C i z grupy B) oraz minerałów jak potas i magnez oraz antyoksydantów, wspierając nawodnienie i wspomagając trawienie. Sprawdza się świetnie do zup, sosów, risotto, potraw duszonych, kasz i gotowania warzyw, a także jako baza do marynat. Przechowywać schłodzoną w szczelnym pojemniku 3–4 dni, natychmiast schłodzić po przygotowaniu; porcjonować i zamrażać do 3 miesięcy, lub zredukować do koncentratu i etykietować datą.

Wartości odżywcze (na 100g)

30 kcal Kalorie
2,0g Białko
5,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Cukier do nadzienia

🥬

Ser paneer

🥬

Orzeszki ziemne prażone, niesolone

Pasta pomidorowa

Grejpfrut

🥬

Bagietka francuska

🆕 Najnowsze przepisy

Tęczowe Paluszki Odkrywcy z Dipem Avokado-Jogurt

⏱️ 60 min 👁 12

Jednogarnkowa Soczewica Obozowicza z Wędzoną Kiełbasą

⏱️ 45 min 👁 10

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 👁 6

Talerz Obfitości: Pieczone Bataty z Sosem Tahini, Pikantną Ciecierzycą i Sałatką z Komosy Ryżowej

⏱️ 90 min 👁 10

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Mleko z miodem

⏱️ 15 min 📂 Wigilia

📰 Najnowsze aktualności

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

22.12.2025 · Porady

Planowanie Menu na Święta: Krok po Kroku

Zobacz wszystkie aktualności →