Baza węglowodanowa z resztek
Opis
Baza węglowodanowa z resztek ma zmienny, lecz przyjemnie neutralny smak z nutą słodyczy lub lekkiej orzechowości, a wyglądem przypomina jednorodną masę lub suchą kruszonkę o barwie zależnej od użytych surowców (od jasnobeżowej do brązowej). W konsystencji może być kremowa, ziarnista lub płatkowata, co czyni ją wszechstronną w kuchni. Pod względem wartości odżywczych dostarcza głównie węglowodanów złożonych i błonnika, a także niewielkich ilości białka, witamin i minerałów pozyskanych z różnych resztek; wspiera sytość, zdrowie jelit oraz ogranicza marnowanie żywności. Typowo używa się jej jako zagęszczacza, spoiwa do kotletów, klopsów i farszów, bazy do zapiekanek, kruchego ciasta lub chleba oraz do panierowania i nadawania tekstury zupom i gulaszom. Przechowuje się w szczelnym pojemniku w lodówce do 2–4 dni lub porcjami w zamrażarce do 2–3 miesięcy, a przed użyciem rozmraża w lodówce lub suszy do postaci kruszonki dla dłuższego przechowywania.