Biała czekolada (do dekoracji)
Opis
Biała czekolada do dekoracji charakteryzuje się kremową, słodką nutą z wyraźnymi tonami mlecznymi i waniliowymi oraz gładką, jasno-kremową barwą idealną do kontrastów wizualnych. Ma delikatną strukturę, łatwo się topi i dobrze przyjmuje kształty przy temperowaniu. Pod względem odżywczym jest kaloryczna i bogata w tłuszcze nasycone oraz cukry, gdyż zawiera głównie masło kakaowe i składniki mleczne, a nie miazgę kakaową; dostarcza jednak energii oraz niewielkich ilości wapnia i witaminy E. Ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu warto spożywać ją z umiarem, jako element diety uzupełniającej. W kuchni biała czekolada świetnie nadaje się do dekoracji ciast, polew, ganache, rysunków i formowanych ozdób oraz do łączenia z owocami, orzechami i przyprawami korzennymi. Przechowuj ją w chłodnym, suchym miejscu (najlepiej 15–20°C), szczelnie zamkniętą, z dala od silnych zapachów; unikaj gwałtownych zmian temperatury i wilgoci, a jeśli musisz schłodzić w lodówce, zabezpiecz folią i przed użyciem doprowadź do temperatury pokojowej, by zapobiec kondensacji.