Boczniak w zalewie
Opis
Boczniak w zalewie to delikatny, mięsisty grzyb o subtelnym, lekko orzechowym i umami smaku; w zalewie zyskuje przyjemną kwasowo-słoną nutę. Wyglądem przypomina płaskie, wachlarzowate kapelusze w odcieniach szaro-beżowych, często krojone na paski i zanurzone w klarowatej lub przyprawionej marynacie. Pod względem odżywczym boczniaki są niskokaloryczne, ubogie w tłuszcz, za to źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i selen; zawierają też związki bioaktywne, m.in. beta‑glukany, wspierające odporność i profil lipidowy. W kuchni nadają się do sałatek, przekąsek typu antipasti, kanapek, pizzy, makaronów, duszonych potraw i dań azjatyckich, dobrze łączą się z oliwą, czosnkiem, ziołami i serami. Po otwarciu przechowywać w lodówce w oryginalnej zalewie, szczelnie zamknięte, zużyć w ciągu 7–14 dni; nieotwarte słoiki trzymać w chłodnym, suchym miejscu.