Brandy (do gotowania)
Opis
Brandy do gotowania to jasnozłoty do bursztynowego destylat o bogatym, owocowo-karmelowym aromacie z nutami dębu i wanilii; tekstura jest lekka, a smak skoncentrowany, często nieco słodszy niż brandy stołowe, czasem z dodatkiem cukru lub aromatów. Jako produkt alkoholowy dostarcza przede wszystkim energii (kalorie z alkoholu) i niewielkich ilości związków fenolowych pochodzących z winogron i beczek, dlatego korzyści zdrowotne są ograniczone i dotyczą jedynie bardzo umiarkowanego spożycia alkoholu. W kuchni brandy do gotowania wzbogaca sosy, flambirowanie, desery (np. sosy do owoców, crème brûlée), mięsa duszone i marynaty, dodając głębi smaku i aromatu; alkohol częściowo wyparowuje podczas gotowania, zostawiając intensywną nutę. Przechowywać należy szczelnie zamknięte w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła; po otwarciu najlepiej zużyć w ciągu kilkunastu miesięcy, aby zachować optymalny aromat.