Brandy (koniak) do deglasowania
Opis
Brandy (koniak) do deglasowania to klarowny, bursztynowy destylat o złożonym aromacie — nuty suszonych owoców, dębowej wanilii i przypraw, z ciepłą, lekko słodkawą końcówką. W kuchni służy przede wszystkim do odtłuszczania patelni i tworzenia aromatycznych sosów, a także do flambowania potraw, wzbogacając smak mięs, dziczyzny, grzybów i deserów. Pod względem odżywczym jest to źródło kalorii pochodzących z alkoholu z niewielką zawartością składników odżywczych; destylaty zawierają drobne związki aromatyczne, a ich umiarkowane spożycie bywa powiązane z niektórymi efektami sercowo-naczyniowymi, jednak alkohol niesie też ryzyko zdrowotne i powinien być używany oszczędnie. Przechowywać szczelnie zamknięty, pionowo, w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła; po otwarciu zachowuje jakość przez kilka lat, lecz z czasem traci część aromatu.