Bresaola
Opis
Bresaola to włoska suszona wołowina z Valtelliny, krojona na bardzo cienkie plastry o ciemnoróżowym, niemal bordowym kolorze i delikatnej, jedwabistej konsystencji. Smak jest subtelny, lekko słodkawy z wyczuwalną solą i aromatem przypraw, bardziej delikatny niż tradycyjne suszone mięsa wieprzowe. Pod względem odżywczym bresaola jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów, dostarcza żelaza oraz witamin z grupy B, co wspiera regenerację mięśni i metabolizm energetyczny; należy jednak uważać na zawartość sodu typową dla wędlin. W gastronomii plastry bresaoli świetnie sprawdzają się jako antipasti, dodatek do sałatek z rukolą i parmezanem, składnik kanapek, carpaccio, a także w parowaniu z melonem czy szparagami. Przechowywać w lodówce szczelnie owiniętą lub próżniowo zapakowaną, otwartą porcję spożyć w ciągu kilku dni; całą, niekrojoną sztukę można schłodzić dłużej, unikać zamrażania, które zmienia strukturę.