Menu

Brzoskwinia

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Brzoskwinia to soczysty owoc o słodko-kwaśnym, delikatnie miodowym smaku i miękkim miąższu, zwykle złocisto-pomarańczowym z czerwonym rumieńcem i delikatnym, meszkiem na skórce. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C i A, błonnik, potas oraz przeciwutleniacze takie jak karotenoidy i polifenole, co wspiera odporność, zdrowie skóry, układ sercowo-naczyniowy i trawienie. W kuchni brzoskwinie świetnie sprawdzają się na surowo w sałatkach i deserkach, jako dodatek do jogurtów, ciast, dżemów, kompotów i lodów, a także grillowane lub duszone jako akcent do mięs i serów. Dojrzałe owoce należy dosłownie doprowadzić do miękkości w temperaturze pokojowej, a potem przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni; do dłuższego przechowania można je mrozić pokrojone lub zakonserwować.

Wartości odżywcze (na 100g)

39 kcal Kalorie
0,9g Białko
9,5g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pieczone brzoskwinie z burratą, miodem tymiankowym i prażonymi migdałami

⏱️ 35 min 🟢 easy