Ciemne piwo
Opis
Ciemne piwo ma głęboką, brunatno‑czarną barwę z kremową, jasnobrązową pianą i aromatem prażonych słodów. W smaku dominują nuty karmelu, czekolady, kawy i delikatnej goryczki chmielu, przy pełnej, lekko oleistej strukturze, która dobrze równoważy słodowo‑palone tony. Pod względem odżywczym dostarcza kalorii głównie z węglowodanów i alkoholu, a także niewielkich ilości białka, witamin z grupy B i minerałów takich jak potas czy magnez pochodzących ze słodu i drożdży. Zawarte w słodach przeciwutleniacze mogą przynosić korzyści sercowo‑naczyniowe przy umiarkowanym spożyciu; ze względu na alkohol warto jednak zachować umiar. Ciemne piwo świetnie nadaje się do duszenia mięsa, marynat, sosów redukowanych, deglazowania, pieczenia ciast czekoladowych i jako dodatek do gulaszy, podkręcając smak i konsystencję. Przechowuje się je w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej stojąco; po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24–48 godzin dla zachowania świeżości.