Ciemne piwo bezalkoholowe
Opis
Ciemne piwo bezalkoholowe ma bursztynowo‑ciemną do mahoniowej barwę z kremową pianą i aromatem palonego słodu, karmelu, gorzkiej czekolady i kawy; w smaku jest pełne, słodowo‑nutowe z łagodnie zaznaczoną goryczką i niższą „rozgrzewającą” intensywnością niż wersje alkoholowe. Zwykle zawiera niewiele kalorii w porównaniu z klasycznym ciemnym piwem, może dostarczać witamin z grupy B, minerałów oraz polifenoli o właściwościach przeciwutleniających, choć zawartość cukrów i kalorii różni się między markami, dlatego osoby na diecie powinny czytać etykiety. W kuchni sprawdza się jako baza sosów, marynat i potraw duszonych — wzbogaca gulasze, potrawy z wołowiny, dziczyzny i grzybów oraz ciasta czekoladowe czy chleb na drożdżach, można go używać do deglazowania patelni i jako bezalkoholowy zamiennik piwa w przepisach. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu schłodzić i spożyć w ciągu 24–48 godzin dla najlepszego aromatu.