Mięso mielone wieprzowo-wołowe
Opis
Mięso mielone wieprzowo-wołowe łączy wyrazisty, mięsny smak wołowiny z delikatniejszą, bardziej soczystą nutą wieprzowiny; ma jednolitą, drobno zmieloną strukturę i kolor od jasno różowego do głębszego czerwono-różowego w zależności od proporcji tłuszczu. Jest aromatyczne, dobrze wiąże przyprawy i sosy, a zawartość tłuszczu wpływa na soczystość potraw. Jako źródło białka dostarcza niezbędnych aminokwasów, żelaza hemowego, witamin z grupy B (zwłaszcza B12) i cynku, wspierając wytwarzanie krwi i regenerację mięśni; wybierając chudsze mieszanki można ograniczyć nasycone tłuszcze. Sprawdza się w burgerach, klopsikach, sosach bolońskich, nadzieniach i zapiekankach. Przechowuj w lodówce maksymalnie 1–2 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy, rozmrażaj w lodówce i gotuj do bezpiecznej temperatury wewnętrznej.