Ciemne piwo (np. kozel černý, bernard černý ležák)
Opis
Ciemne piwo (np. Kozel Černý, Bernard Černý ležák) charakteryzuje się głęboką brązowo‑czarną barwą, kremową pianą oraz aromatem pieczonego słodu z nutami kawy, czekolady i karmelu; w smaku zwykle łączy słodycz słodu z łagodną goryczką chmielu. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarcza kalorii pochodzących z alkoholu i węglowodanów (orientacyjnie 150–250 kcal na 330 ml), a także niewielkich ilości witamin z grupy B, pierwiastków (potas, magnez) i polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym; spożywane z umiarem może być elementem zrównoważonej diety, natomiast nie jest wskazane dla osób unikających alkoholu, ciężarnych i przy niektórych schorzeniach. W kuchni ciemne piwo doskonale nadaje się do duszenia i marynowania mięs, jako baza do gęstych sosów i potraw jednogarnkowych, do przygotowania ciast czekoladowych, deserów oraz ciasta piwnego i smażenia w cieście; jego słodowo‑palone nuty wzmacniają smak potraw. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej pionowo, unikać wahań temperatury; po otwarciu schłodzić i spożyć w ciągu 24–48 godzin dla zachowania aromatu.