Cukier demerara
Opis
Cukier demerara to jasnobrunatne kryształy o wyraźnej, lekko karmelowej nucie i chrupiącej strukturze, które nadają potrawom przyjemny, pełniejszy smak niż biały cukier. W sensie odżywczym jest głównie sacharozą dostarczającą szybkiej energii, ale zachowuje śladowe ilości melasy, żelaza, wapnia i potasu, dlatego bywa postrzegany jako mniej przetworzona alternatywa dla cukru rafinowanego; mimo to korzyści zdrowotne są ograniczone i warto spożywać go z umiarem. W kuchni demerara świetnie pasuje do kawy i herbaty, deserów, ciast, kruszonki, ciasteczek, karmelizacji oraz jako dekoracyjna posypka, która dodaje tekstury i połysku. Przechowywać go należy w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym miejscu, z dala od silnych zapachów; w razie zbrylania można dodać do pojemnika kilka ziaren ryżu, które wchłoną wilgoć.