Cukier (do kremu)
Opis
Cukier (do kremu) to drobnoziarnisty lub puder o czystej, białej barwie i neutralnym, intensywnie słodkim smaku, który łatwo się rozpuszcza, nie zmienia konsystencji kremu i nadaje gładką, jednorodną strukturę. Dzięki drobnej granulacji nadaje kremom delikatność i stabilizację, nie pozostawiając ziarenek w ustach, co jest szczególnie ważne w masach maślanych, kremach śmietanowych i sernikowych masach. Pod względem odżywczym cukier to głównie węglowodany proste, szybko dostarczające energii, ale bez wartościowych witamin czy minerałów, dlatego należy go stosować z umiarem; nadmiar sprzyja przyrostowi masy ciała i próchnicy. Cukier do kremu używa się przede wszystkim w kremach, lukrach, kremach do tortów, nadzieniach i słodkich mousse’ach. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci, by nie zbrylał się; przed użyciem warto przesiać.