Menu

Cukier (do kremu)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cukier (do kremu) to drobnoziarnisty lub puder o czystej, białej barwie i neutralnym, intensywnie słodkim smaku, który łatwo się rozpuszcza, nie zmienia konsystencji kremu i nadaje gładką, jednorodną strukturę. Dzięki drobnej granulacji nadaje kremom delikatność i stabilizację, nie pozostawiając ziarenek w ustach, co jest szczególnie ważne w masach maślanych, kremach śmietanowych i sernikowych masach. Pod względem odżywczym cukier to głównie węglowodany proste, szybko dostarczające energii, ale bez wartościowych witamin czy minerałów, dlatego należy go stosować z umiarem; nadmiar sprzyja przyrostowi masy ciała i próchnicy. Cukier do kremu używa się przede wszystkim w kremach, lukrach, kremach do tortów, nadzieniach i słodkich mousse’ach. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci, by nie zbrylał się; przed użyciem warto przesiać.

Wartości odżywcze (na 100g)

387 kcal Kalorie
0,0g Białko
100,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Babeczki z kremem waniliowym

⏱️ 90 min 🟡 medium