Menu

Cukier (do sosu i maceracji)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cukier do sosu i maceracji to biały, drobnoziarnisty kryształ o neutralnym zapachu i wyraźnie słodkim smaku, szybko rozpuszczający się w płynach. Jego słodycz równoważy kwasowość i gorycz, poprawia teksturę sosów oraz przyspiesza uwalnianie soków z owoców podczas maceracji, nadając lśniący, szklisty połysk. Pod względem odżywczym cukier dostarcza głównie kalorii w postaci szybko przyswajalnych węglowodanów, bez białek, tłuszczów i istotnych witamin; w umiarkowanych ilościach bywa źródłem szybkiej energii, ale nadmiar sprzyja przyrostowi masy ciała i problemom metabolicznym. W kuchni używa się go do równoważenia smaków, karmelizacji, zagęszczania sosów, macerowania owoców i konserwowania przetworów. Przechowywać należy w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci, źródeł ciepła i silnych zapachów, aby zapobiec zlepianiu i utracie jakości.

Wartości odżywcze (na 100g)

387 kcal Kalorie
0,0g Białko
100,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Jogurtowy Słodki Talerz z Truskawkową Mgławicą

⏱️ 300 min 🟡 medium