Menu

Cukier palmowy (gula melaka)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cukier palmowy (gula melaka) to tradycyjny słodzik z soku kwiatów palmy kokosowej lub palmy cukrowej, występujący w postaci bryłek, pasty lub granulek o ciemnobrązowym, czasem lekko czerwawym kolorze oraz bogatym, karmelowo-toffiowym aromacie z nutą dymności. W porównaniu z rafinowanym cukrem zawiera śladowe ilości minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń i cynk, oraz związki polifenolowe; może mieć nieco niższy indeks glikemiczny, ale nadal jest źródłem prostych cukrów, więc należy używać go umiarkowanie. W kuchni azjatyckiej gula melaka doskonale balansuje smaki w deserach, sosach, marynatach, curry i napojach, świetnie łącząc się z mlekiem kokosowym, limonką czy chilli; sprawdza się także w wypiekach i jako dodatek do dressingu. Przechowuje się go w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od wilgoci; w razie stwardnienia można go zmiękczyć przez podgrzanie lub krótkie gotowanie na parze.

Wartości odżywcze (na 100g)

375 kcal Kalorie
0,5g Białko
93,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g